PONTYCENTRUM

MAGYARORSZÁG

Hírek

 


LEGFRISSEBB HÍREINK


A februári tavaszban egy rövid 24 órás feederezést terveztünk párommal a közeli 15h-os egyesületi vizen, a családom faházánál a Kutasi tavon.

2023.09.06.

Miért TOP 5?

A pontyhorgász versenyek az utóbbi időkben széles körben elterjedtek hazánkban, ami nem véletlen, hiszen Magyarország egyik legkedveltebb és legtöbbet telepített hala a ponty. Mondhatjuk, hogy már 20 éve zajlanak különböző versenyek különböző vizeken, aminek személy szerint nagyon örülök, mert minden ilyen megmérettetés közvetve és közvetlenül a magyarországi pontyhorgászat fejlődését szolgálja. Sok éven keresztül egy ilyen versenyen az összfogást értékelték, ami annyit tett, hogy a megadott időegység alatt kifogott legtöbb ponty összsúlyát mérték és díjazták. Az utóbbi időben viszont napvilágot látott egy innovativ újítás, miszerint egy adott versenyen nem a ténylegesen kifogott össz mennyiséget értékelik, hanem csak az 5 legnagyobb kifogott hal összsúlyát veszik figyelembe (innen kapta a nevét: TOP 5). Többen megkérdőjelezik ennek a díjazási módszernek a létjogosultságát és sok fórumon viták tárgyát képezte, ezért pár mondatban megpróbálom leírni a könnyebb megértés és átláthatóság jegyében, hogy miért is jobb ez a díjazási módszer a versenyeken. Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk és átlássuk a fontosságát ennek a módszernek, egy kicsit vissza kell kanyarodnunk az időben.

Balatoni nyaralás

Egészen furcsa horgászattal kellett szembenéznem az elmúlt nyolc napban. Persze nem a horgászatról szólt főleg, de nem tudtam megállni, hogy ne írjak róla egy pár sort. Számomra a nyári horgászat az elmúlt években kimaradt. Nem kifejezetten szeretek nyáron nagytestű pontyokra horgászni, mert sokkal kevesebb az esély egy jó halat fogni, mint egy tavaszi, vagy akár egy őszi horgászat során. 

Erre a túrámra a párom is elkísért. Ismételten a Balaton északi oldalát vettük célba. Azt elmondhatom, hogy az időjárás tartogatott mindent: nagy vihart, kánikulát, felhőszakadást.

Visszatérés Gyékényesre..

Hosszú idő telt el mióta utójára Gyékényesen jártam. Az elmúlt 2-3 évben az ország több vad vizén megfordultam, és nagyon élveztem az új kihívásokat. A szívem azonban visszahúzott a kavicsbánya kristálytiszta, és mély vizéhez.

Balatoni túra

A Tisza-tavi verseny után úgy döntöttem, hogy pihenés gyanánt ellátogatok a Balatonra egy pár napra. Az északi partot vettem célba, azon belül is Szigligetet. Május 14.én indultam el. Mikor ideértem szeles esős idő fogadott, mondanom se kell kettes viharjelzéssel indítottam a túrám. 

Gyors táborállítás, a felszerelések elrendezése következett. Mivel hamar rám sötétedett nyugovóra tértem. 

Amikor minden összeáll…

 

Legutóbbi beszámolóm végén azzal köszöntem el, hogy hamarosan visszatérek a Balatonra.

Alig egy hónapot kellett várnom rá, és május első hétvégéjén ismét Badacsonyba érkeztünk, igaz most is csak egy  „ 72” órás megmérettetésre. Bennem volt még a múltkori élmény a 20 kilós tőponttyal, így minden élére volt rakva fejben a folytatáshoz.

Kora délelőtt érkeztünk, mivel most több időt akartunk a helykeresésnek szentelni. 10 óra elmúlt, mire vízre tettük a gumicsónakot, és kezdődött a radarozás, tapogatás. Sajnos most sem találtunk semmi kirívót az aljzaton az iszap vastagságát kivéve. Vendéglátónk szavaival élve olyan sima a terep, mint egy biliárdasztal. És tényleg!

Bójázásnál négy külön távolságot preferáltunk, 340, 270, 200, és 120 méteren. Elmúlt du. 5 óra mire a végszerelékeink a helyükre kerültek, melyek elhagyós kivitelűek és 25lb bevonatos előkezsinórt alkalmaztunk, 2es méretű horoggal.

Balaton és meglepetései…

 

Nehéz szavakba önteni az elmúlt hét történéseit. Remek horgászaton vagyok túl. Bőkezű volt hozzám a Balaton, ám nem indult zökkenőmentesen.

Balatonszepezdre volt foglalásunk a párommal, de sajnos indulás előtt két héttel visszamondták a helyünket. Bosszús voltam, de gyorsan a megoldáson gondolkodtam. Kovács Norbi volt az, aki segített másik helyszínt találni, méghozzá a déli parton, a középső medencében, Balatonszemesen.

Frontos tavaszi kezdet

 

Az év első horgászatát a Látóképi víztározóra terveztük Cifi cimborámmal, ezúton is köszönöm az invitálást neki! Négy napra érkeztünk, igazi tavaszi időjárás fogadott minket, 18-20 fokos értékekkel. Már mindketten nagyon vártuk, hogy a természetben legyünk és a madarak énekére ébredjünk reggelente.

 A négy napos horgászat kezdetét megelőzően érkeztünk meg a vízpartra délután. A táborállítást követően felszereléseinket készítettük elő, és mivel hamar öreg este lett, így nyugovóra tértünk. A következő nap reggelén kezdtünk neki a helykeresésnek és a végszerelékek elhelyezésének. Az előttünk elterülő vízterületet felosztottuk, igyekeztünk minden mélységet meghorgászni kezdésnek. Két bottal a túlparthoz közeli helyeket kezdtük vallatni, melyek bedőlt fákkal, akadókkal és kagylókkal tarkított részek, kb. 3,8-4 méteres mélységekben. A másik két szereléket a meder középső részein helyeztük el, 4,5- 5 méteres tartományokban, kicsit iszaposabb területeken.

A 2022-es év horgász szezonja a megszokottól eltérően kezdődött, egy telefonhívás érkezett a Pontycentrum csapatától. Lehetőséget ajánlottak fel számomra az új saját fejlesztésű HiCarp csalik teszt időszakára. Természetesen nagyon megörültem neki, hogy érdemesnek találtak rá, hogy bekapcsolódjak ebbe az időszakba, külön köszönet még egyszer fiúk. Persze a telefonhívás alatt már egyezettük is a részleteket és vártam a csalik érkezését, ami Tőlük megszokott módon már másnap landolt is nálam. Nem volt más hátra, induljon a horgászat.

 Az elmúlt években a már jól megismert bányatavat választottam az első bevetésre, és kíváncsian vártam, hogy a tó uszonyos lakói miként reagálnak egy teljesen új termékre.

Délután érkeztünk a tóra, gyors bójázás után már kerültek is végszerelékek a helyükre. Az eredmény igazán hamar igazolta a csalik fogósságát, már az első éjszakám is elég hosszúra sikerült, három boton a három új csalit kínáltam fel 20mm méretben. A tapasztalatok azt igazolták az elmúlt években, hogy a hóember csalizás nem igazán volt eredményes számomra, így maradtam a fekvő módszernél. Az etetésre egy maréknyi félbe vágott bojli és egy lapát főtt magmix + tigrismogyoró került.

Még az esti fényváltás előtt mindkét bot „elsült”, elsőként a Pixy, majd nem sokára az Interwater. A jelentkezők az egyen méretnek mondató pikkelyesek voltak 9-12 kg súllyal. Az eset beálltáig ez a két csali adta folyamatosan a halat, hasonló egyedsúlyú halakkal.

Pontyozás az Orellanan

 

Orellana Spanyolországban az Extremadura régióban található, Spanyolország ötödik legnagyobb folyójának duzzasztásából jött létre. A folyót az 1960-as években duzzasztották, ami számtalan tavat és folyószakaszt hozott létre. A több mint 5000 hektáros 37 km-es Orellana-tó az egyik legnagyobb. Az Orellana tavat először a 60-as években telepítették be, és azóta sem. A fantasztikus vízminőségnek köszönhetően rengeteg természetes táplálék található meg benne. Az ismeretlenség és a potenciál teszi az Orellanát olyan egyedivé.

Mint több más honlap, a mi honlapunk is sütiket használ a felhasználói élmények teljességéért.
Adatvédelmi tájékoztató megtekintése

Engedélyezem